گوشه ای از تاریخ تمدن کهن ایران زمین
نخستین متن شناخته شدهٔ ایرانی و از آثار دودمان هخامنشیان (۵۲۰ پ. م) واقع در شهرستان بیستون در سی کیلومتری شهر کرمانشاه بر دامنه کوه بیستون است. سنگنبشته بیستون یکی از مهمترین و مشهورترین سندهای تاریخ جهان و مهمترین متن تاریخی در زمان هخامنشیان است
برچسبها: سنگنبشته بیستون بزرگترین سنگنبشتهٔ جهان
این مسجد بدستور کریم خان زند ساخته شدهاست. طرح این مسجد دو ایوانی بوده و دارای دو شبستان جنوبی و شرقی است. کاشی کاری صحن و ایوانهای شمالی و جنوبی نیز بسیار زیبا و از انواع هفت رنگ و معرق میباشد.
برچسبها: مقرنس در مسجد وکیل شیراز
مدارک تخت جمشید در مؤسسهٔ شرقشناسی دانشگاه شیکاگو
در سال۱۳۱۰ش/ ۱۹۳۱ مؤسسهٔ شرقشناسی دانشگاه شیکاگو مسئولیت حفاری و مرمت در تختجمشید را برعهده گرفت. در سال ۱۳۱۰ش/ ۱۹۳۱ پروفسور جیمز. اچ. برِستد، مدیر مؤسسه که خود مصرشناس پرآوازهای بود، پروفسور ارنست هرتسفلد (۱۸۷۹- ۱۹۴۸) را بهعنوان مدیر هیئت اعزامی به تختجمشید منصوب کرد. حمایت مالی این طرح را خانمی امریکایی که نمیخواست نامش فاش شود برعهده داشت و محمدتقی مصطفوی نمایندهٔ دولت ایران در این طرح بود.
برچسبها: تخت جمشید چگونه کشف شد
به دستآوردهای ایرانیان هخامنشی در ساخت شهرهای دیدنی و جذاب (تخت جمشید، شوش، هگمتانه)، معابد برای عبادت و گردهماییهای اجتماعی (مانند معابد زرتشتی) و آرامگاه پادشاهان گذشته (مانند آرامگاه کورش بزرگ) اشاره دارد. از ویژگیهای بنیادین این معماری میتوان به ترکیب خود با عناصر مادها، آشوری، یونانی و آسیایی اشاره کرد.
میراث معماری هخامنشی با گسترش امپراتوری در حدود ۵۵۰ پیش از میلاد، شروع شد. با ظهور دومین امپراتوری ایرانی یعنی امپراتوری ساسانی (۲۲۴-۶۲۴ میلادی) سنتهای هخامنشی با ساخت معابد مخصوص آتش و قصرهای عظیم دوباره زنده شد.
شاید برجسته ترین ساختاری که تا امروز از این معماری باقی ماندهاست ویرانههای تخت جمشید باشد که توسط پادشاه هخامنشی، داریوش بزرگ برای مصارف دولتی و تشریفاتی ساخته شد و یکی از چهار پایتخت امپراتوری بود. ساخت و تکمیل تخت جمشید صد سال به طول انجامید و در نهایت توسط نیروهای اسکندر مقدونی در ۳۳۰ پیش از میلاد غارت و به آتش کشیده شد. مشابه این معماری در شوش و هگمتانه نیز توسط داریوش بزرگ بنا شد که از آنها مانند تخت جمشید برای پذیرایی از شخصیتهای برجسته و نمایندگان خارجی، برگزاری مراسم سلطنتی و اسکان پادشاهان استفاده میشد.
برچسبها: معماری هخامنشیان
قدیمی ترین تصاویر تخت جمشید در اسناد دانشگاه شرق شناسی شیکاگو – (کارگران مشغول کار در کنار کاخ ملکه(
برچسبها: قدیمی ترین تصاویر تخت جمشید
کاخهای بار عام و اختصاصی در مجموعه تاریخی و جهانی پاسارگاد با اعتباری نزدیک به یک میلیارد و 700 میلیون تومان در مساحتی حدود 6 هزار متر مربع مسقف می شوند...
برچسبها: کاخهای پاسارگاد مسقف میشوند, عکس
ادامه مطلب
داستان غم انگیز تبدیل قلعهها و خانههای تاریخی به محل امن معتادان و محل نگهداری انواع حیوانات، قصه تکراری است که رسانهها همواره آن را زمزمه کردهاند و گرچه این زمزمهها گاهی گوشخراش بوده اما میراث فرهنگی را خواب عمیقی در بر گرفته است.
. یزد از جمله استانهایی است که در شهرها و روستاهای خود قلعه ها و آثار تاریخی بسیاری دارد اما اغلب آنها گرچه قدمتی بیش از 500 سال دارند، اما به دلیل اینکه از دسترس دور هستند، مورد بی توجهی قرار گرفته اند و هیچ نظارتی بر روی آنها نیست.
میراث فرهنگی یزد به چند اثر معروف خلاصه شده و مسجد جامع، امیرچخماق، آب انبار شش بادگیری و کمتر از 20 اثر دیگر از مجموع شش هزار و 500 اثر تاریخی استان یزد، مورد توجه نیستند گرچه که نگهداری از بسیاری از این آثار نیز مورد نقد دوستداران میراث فرهنگی است.
یزد در حالی به شهر قلعه ها معروف است که حداقل ماهی یک قلعه در آن فرو می ریزد یا به دلیل عدم نظارت میراث فرهنگی، مورد تصرف قرار می گیرد و پس از مدتی کوتاه، با خاک یکسان می شود که نمونه های بارز آن در ابرکوه و مهریز و اردکان و ... قابل مشاهده است.
ویرانی قلعه ها و خانه های تاریخی خود داستانی غم انگیز است اما غم انگیزتر از آن، تبدیل این مکانها به طویله و استبطل اسبها و ... است.
قلعه تاریخی و قدیمی روستای گردکوه از توابع بهادران مهریز است که در فاصله 65 کیلومتری مرکز استان یزد قرار دارد.
برچسبها: وقتی قلعههای تاریخی طویله میشود, قلعه تاریخی دولت آباد در روستای گردکوه مهریز
این سنگ نگاره دو هزار و پانصد ساله بخشی از دیوارهای کاخ پادشاهان هخامنشی در پارسه (تخت جمشید) بوده است. این قسمت که در طول زمان از دیوار جدا شده بوده است یک سرباز کماندار پارسی از ارتش ایران را به تصویر میکشد. این اثر کهن در سال ۱۹۳۵ میلادی در حاشیه کنفرانس بین المللی فرهنگ ایران توسط مقامات ایرانی به موزه ارمیتاژ سن پترزبورگ هدیه شد و امروزه نیز در همین موزه در بازدید عمومی قرار دارد.
برچسبها: سنگ نگاره سرباز پارسی – هدیه ایران به موزه ارمیتاژ
برچسبها: وقوع زلزله در بنای جهانی تخت جمشید
ادامه مطلب
صميميت ، دوستي ، عشق و محبت در تاريخ كهن ايران بزرگ...
این است تمدن آریایی....
برچسبها: صميميت, دوستي, عشق و محبت در تاريخ كهن ايران بزرگ
به گزارش خبرنگار مهر، شهداد شهری در نزدیکی شهر تاریخی کرمان است این شهر به واسطه محوطه های باستانی خود در زنجیره محوطه های باستانی پیش از میلاد استان کهن کرمان همچون ستاره ای در دل کویر کرمان می درخشد.
نکته قابل توجه در خصوص این شهر رمز آلود معماری این شهر محسوب می شود که شامل شهری با ابعاد بسیار کوچک است بطوریکه دیوارها، سقف، تنور، طاقچه ها و تمام اجزا این خانه ها برای افرادی ساخته شده است که طبیعتا باید از قامت بسیار کوتاهی برخوردار باشند و به همین دلیل شهر شهداد به شهر کوتوله ها شهرت یافته است اما متاسفانه راز های این شهر به دلیل توقف کاوشهای باستانی در این محوطه تاریخی همچنان زیر خروارها شن باقی مانده است.
نکته قابل توجه اینکه مردمان این تمدن پنج هزار سال پیش به دلیلی نامعلوم تمام وسایل خود را در خانه هایشان گذاشته و درِ خانه ها گل می گیرند و از این شهر می روند.
برچسبها: شهداد _ شهر آدم کوچولو های باستانی
از تمام جلال و شكوه تيسفون كه پايتخت ساسانيان بود،
امروز به جز خرابه ها باقي نمانده كه بزرگتر از همه آنها خرابه قصر سلطنتي مي باشد كه به اسم طاق كسري خوانده مي شود.
برچسبها: ایران سرای من, طاق كسري پايتخت ساسانيان
یه عکس بسیاز زیبا از آرامگاه پدر ایران زمین ،کوروش بزرگ
ساده و غریب...
برچسبها: آرامگاه پدر ایران زمین, کوروش بزرگ
کانالی که من می خواستم بین رود نیل و دریای سرخ به وجود آورم ( کانال سوئز ) به اتمام نرسیدو تمام کردن این کانال از نظر بازرگانی و جنگی خیلی اهمیت دارد ، تو باید آن کانال را به اتمام رسانی و عوارض عبور کشتی ها از آن کانال نباید آن قدر سنگین باشد که ناخدایان کشتی ها ترجیح بدهند که از آن عبور نکنند .
کانال سوئز
کانال سوئز آبراهی اصطناعی از عمل انسان است که دریای سرخ به دریای مدیترانه متصل میکند. این کانال از سمت مغرب صحرای سینا واقع شدهاست.
درازی کانال سوئز ۱۶۳ کیلومتر میباشد از بورسعید در ساحل دریای مدیترانه ، تا برسدبه شهر السویس در کرانهٔ دریا دریای سرخ. در نیمه راه دریاچهٔ المرة کانال به دوقسمت میکند،قسمتی از کانال در شمال دریاچهٔ «اَلمُرةَ» واقع میباشد ، وقسمتی از جنوب دریاچهٔ «اَلمُرةَ» قرار دارد. «کانال سوئز» کشتیهایی که از اروپا ودولتهای متوسطه به سوی آسیا روانه هستند هدایت میکند.
قبل از احداث «کانال سوئز» کشتیها ناچار بودند از آبراه رأس الرجاء الصالح عبور کنند وازقاره آفریقا بگذرند. همچنین قبل احداث این کانال کشتیها بارهای خود را در ساحل دریای مدیترانه تخلیه کرده واز راه زمینی به شهر السویس درساحل دریا سرخ رسانده، دوباره با کشتی از دریا سرخ به سوی آسیا عبور میدادهاند.
و بعد از ۲۴۰۰ سال کانال پاناما
۹۴ سال پیش در روز 15 اوت سال 1914 میلادی سرانجام پس از سال ها كار طاقت فرساكانال پاناما كه اقیانوس اطلس را به اقیانوس آرام متصل می كرد ، افتتاح شد.نخستین كشتی كه از این آبراهه ساخت بشر عبور كرد ، كشتی كریستوبال بود.
احداث كانال پاناما بدون توطئه های حكومت وقت آمریكا برای تجزیه پانامااز خاك كشور كلمبیا تحقق نمی یافت.
برچسبها: قسمتی از وصیت نامه داریوش بزرگــــــــ به خشایار ش
این مجموعه که شامل آرامگاه و برخی بناها از جمله کاخ آپادانا و کاخ اختصاصی کوروش است، در شمال استان فارس واقع شده و 2550 سال قدمت دارد. این اثر در سال 1383 به عنوان پنجمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیدهاست.
برچسبها: تصاویر آرامگاه کوروش بزرگ
لحظه کشف کتیبه های سه زبانه درکاوش های تخت جمشید در 80 سال پیش. الان در موزه ایران باستان این کتیبه ها یادمان بنا در اغاز ساخت در زمان خشایارشا است. ایرانی اولین قومی بودند که در زیر فوندانسیون بنا کتیبه یابود زمان ساخت را قرار می دادند.
برچسبها: ک
آیا میدانید : ساختمانهای ضد زلزله در عصر هخامنشیان پایه گذاری شده است . بناهای ساخته شده در 2500سال پیش در مجتمع پاسارگارد تحمل زلزله با شدت 7 ریشتر را دارند.این بنا ها بر روی دو پی قراردارند كه پی اول از سنگ و ملات و ساروج بوده و پی دوم فقط از سنگ می باشد كه بر روی پی اول می لغزد و به این ترتیب می تواند در برابر زلزله مقاومت كند .این شیوه جز جدیدترین تكنولوژی سازه
می باشد كه در دنیا انجام می شود و ایرانیان در زمان هخامنشیان به آن پی برده بودند و چقدر اسفناك است كه پس از 2500سال در این كشور زلزله 5 ریشتری باعث مرگ 40000ایرانی می شود. همانطور كه آگاه هستید ایران در خط زلزله خیز جهان قرار دارد و بناهای پرسپولیس و پاسارگاد كه از 2500 سال
پیش تاكنون باقی مانده است گوای این سند است...
برچسبها: ساختمانهای ضد زلزله در عصر هخامنشیان
نزديک 3 هزار سال پيش، کشاورزانی باهوش و نوآور دريافتند که با کندن تونلهای زيرزمينی میتوانند جريان آب را به کشتزارهايشان افزايش دهند. آن تونلها، که کاريز يا قنات ناميده میشوند، با شيب ملايم از دا
منهی کوه، يعنی سرچشمهی آب، تا دهانهی کاريز در کشتزارها کشيده شده بودند. همين نوآوری بود که آب لازم برای امپراتوری پارسها را فراهم میکرد.
فرد پيرس(Fred Pearce) در کتاب برجستهی خود با عنوان نگهبانان بهار(Keepers of the Spring)، فناوری قنات را اين گونه معرفی کرده است:"يکی از بزرگترين طرحهای مهندسی که روی کرهی زمين انجام شده است و از نظر مهندسی میتوان آن را با اهرام مصر برابر دانست." آن گونه که فرد در کتاب خود آورده است، اين فناوری در سراسر امپراتوری پارسها گسترش يافت و حتی به اسپانيا رسيد. هم اکنون نزديک 40 هزار قنات در ايران امروزی وجود دارد که میتوانند هشت برابر رود نيل آب فراهم میکنند.
امروزه، کارشناسان آب برای فراهم کردن آب مورد نياز جمعيت رو به افزايش و کشتزارهای تشنه، از طرحهای بزرگ آبرسانی پشتيبانی میکنندکه دگرگونیهايی ماندگار در طبيعت به وجود میآورند؛ با وجودی که میدانند چه آسيبهای زيستمحيطی و انسانی گستردهای دارند. درياچهی آرال که زمانی بين ازبکستان و قزاقستان وجود داشت، نمونهی خوبی برای پیآمدهای فاجعهآميزی است که اين گونه طرحها در پی داشتهاند؛ رودخانههايی که که به اين درياچه میريختند به سوی کشتزارهای پنبه منحرف شدند. در نتيجه، بيش از نيمی از درياچه از دست رفت و فقط شورهزار پهناوری برجای ماند. در کنار آسيبهای اقتصادی و زيستمحيطی اين دگرگونی، بايد دانست که وقتی باد بر اين شورهزار میوزد، مقدار زيادی شوره با خود میبرد که آسيب زيادی به سلامتی مردم زده است. با وجود اين، چين و هندوستان برنامههايی برای منحرف کردن مقدار زيادی از آب رودخانههايی که طول و عرض کشورشان را میپيمايند، در دست دارند تا به نياز جمعيت در حال رشدشان پاسخ دهند.
به نظر فرد پيرس، نويسندهی کتاب نگهبانان بهار، که در 14 سال گذشته از طرحهای آبرسانی در 54 کشور جهان بازديد کرده است، اين طرحهای بزرگ و فناوریهای امروزی نتوانستهاند از دشواریها ما در راه فراهم کردن آب مورد نياز جمعيت در حال رشد بکاهند. او به اين نتيجه رسيده است که ما بايد از آبشناسان باستانی بيشتر بياموزيم. آنها از دانش منطقهای بهرهمند بودند و طرحهايی را اجرا میکردند که با منطقهی آنها سازگار بود. آنها توانسته بودند جريان پايداری از آب را با کمترين آسيب به طبيعت فراهم کنند که به تمدنهای گذشته امکان داده بود بيابانهايی مانند آريزونا و صحرای آفريقا را سرسبز کنند.
فرد پيرس يادآور میشود که امروزه 2 ميليارد نفر بدون آب تمييز و فاضلاب زندگی میکنند و به ما وابستهاند تا برای آنها تصميم درستی بگيريم. او راه حل را در فناوریها نو نمیداند، بلکه بر اين باور است که بايد روشهای باستانی را بازسازی کنيم و بهبود ببخشيم، از آب بهتر بهرهبرداری کنيم و درک خود را از آبشناسی منطقهای افزايش دهيم.
منبع:
Peter de Groot, Keepers of the Spring: Reclaiming Our Water in an Age of Globalization. NewScientist, 19 March 2005
برچسبها: نوآوريهاى ايرانى, نگهبانان بهار
برچسبها: شگفتیهای شهر سوخته
ادامه مطلب
تصویر زیر بخشی از این راه را در تنگه بلاغی نشان می دهد.
حتما شما تا به امروز نامهایی مثل آبشار "نیاگارا" یا "ویکتوریا" را بسیار شنیده اید اما در این مطلب قصد داریم تا شما را با آبشارهایی زیبا، اما تا حدی ناشناخته جهان آشنا کنیم.
تاریخ تمدن ایران باستان
تاریخ تمدن ایران باستان
فرمان مشروطیت
امسال مشروطیت صد و ده ساله شد پیش از آن که به دنیا آمده باشد، مشروطه خواهی نهضتی بود که
ادامهیلدا در تاریخ ایران
شب یلدا، آخرین شب آذر ماه و شبی است که آن را چله نیز نامیدهاند زیرا از فردای آن، چله
ادامهبازگشت حاکمیت ملی بر استان آذربایجان در سال ۱۳۲۵
سالهای سال پس از ٢١ آذر ١٣٢۵ که در خلال آن ارتش ایران در پی یکسال حکمرانی فرقه دستنشانده دموکرات
ادامهآشنایی با کاروانسرای گلشن یزد
کاروانسراها در یزد به عنوان حلقه گمشده معماری ایرانی هستند که در گذشته بیشتر با کاربری تجاری بنا شدهاند.برخی از
ادامهمومیایی ۲۵۰۰ ساله مانکن لباس فروشی
جاعلانی که با مانکن لباس فروشی اقدام به ساخت مومیایی ۲۵۰۰ ساله کرده بودند دستگیر شدند. سرهنگ رضا اصلانی فر،
ادامهتصویر زیبای شکست کراسوس از سورنا از کتاب تاریخ مدارس حذف شد!
سورنا (سورن پهلو) یکی از سرداران بزرگ و نامدار تاریخ در زمان اشکانیان است که سپاه ایران را در نخستین
ادامهسازمان زیرزمینی ایرانیان
سیل ورود اسیران هوشیار و تیزبین ایرانی پس از جنگ های قادسیه, جلولا ,حلولان و سرانجام نهاوند به عربستان و
ادامهنبرد قادسیه – نبرد سپاه ساسانیان و اعراب
جنگ قادسیه، در ۱۴ هجری قمری (۶۳۵ میلادی) بین سپاه ایران و اعراب مسلمان در حمله اعراب به ایران در سرزمین قادسیه (کربلای کنونی) اتفاق
ادامهزبان تالشی در آستارا
آستارا ، قلبِ تالش بزرگ چاپ شده در ماهنامه تالش شماره ۷۳ زبان تالشی جزو زبانهای ایرانیِ شمال غربی می
ادامهژان شاردن ، ایرانشناس مشهور
شوالیه ژان شاردن، سیاح و خاورشناس فرانسوی در تاریخ شانزدهم نوامبر سال ۱۶۴۳ میلادی به دنیا آمد و پس از
ادامهخسرو انوشیروان پادشاه معروف سلسله ساسانی
خسرو اول معروف به انوشیروان یعنی روان جاودان و بیمرگ به عنوان یکی از مشهورترین و بزرگترین پادشاهان سلسله پادشاهی
ادامهفیلمِ مستند امپراطوری هخامنشیان
جهت دانلود مستند اینجا کلیک کنید.
ادامهآسیب ۲ شی تاریخی در موزه ملی ایران
دو شیء آسیب دیده در ویترین بخش سلجوقی دوران اسلامی در موزه ملی ایران، پس از مرمت صبح روز شنبه
ادامهخدمت ایرانیان در ایجاد فلسفه و کلام اسلامی
موفقیت بزرگ ایرانیان اسلامی در ایجاد و تحکیم بنیان فلسفه در اسلام بهواقع مرهون پیشرفتهای آنان در این زمینه در
ادامهموضوعات مرتبط با این مطلب :
برچسب ها: